Un passeig pels Champs Élysées

Posted: 16/11/2009 in Ciències Socials en Xarxa
Etiquetes: , ,

La millor panoràmica dels Champs Élysées la podrem observar des de la Plaça de la Concorde. Aquesta majestuosa avinguda, escenari del final del Tour de França, està considerada –i no només pels francesos– com una de les més boniques del món. Constitueix un escenari grandiós que esdevé habitualment escenari dels principals actes i manifestacions nacionals i militars.

Champs-Élysées.jpg

Milers de persones passen cada dia per aquest bulevard de 1,9 quilòmetres de llargada i 70 metres d’ample. Des de primera hora del matí fins a ben entrada la nit circulen pels seus vuit carrils una autèntica allau de cotxes. Per això, es recomana que la passejada pels Camps Elisis es realitzi de nit ja que la panoràmica és immillorable.

Naixent a la Plaça de la Concòrdia i arribant a la Plaça de l’Etoile, on s’aixeca el majestuós Arc del Triomf, els Champs Élysées es perllonguen des del Louvre i podem observar en successió monuments esplèndids com l’Arc del Carrousel, el Jardí de les Tulleries, l’Obelisc de la Concorde, fins arribar a l’Arc del Triomf i l’Arc de la Defense, passant pel Grand Palais i el Petite Palais a l’alçada del Pont Alexandre III.

Champs elysees.700px.jpg

El carrer va ser dissenyat per l’arquitecte Le Nôtre que va considerar els Camps Elisis com una prolongació de l’eix visual que aniria des del jardí de les Tulleries a través d’antics terrenys que no eren més que pantans inhòspits. El 1670 va obrir-se el carrer Grand Cours com a passeig per a carruatges fins el Rond Point. En canvi, la part occidental dels Camps Elisis va continuar durant un llarg temps com una zona descuidada i deshabitada amb l’única funció d’escenari d’exercicis militars.

Les edificacions que podem observar a ambdues bandes dels Camps Elysées no van ser construïdes fins a l’època del Segon Imperi (1852-1870). Va ser en aquest període d’auge del mode de vida pròpiament burgès quan es desenvolupa el bulevard i l’avinguda es converteix en un punt de moda per on passejar.

Des del final de la Segona Guerra Mundial,  aquest punt de París ha anat perdent importància com a lloc de trobada de “tout Paris”, és a dir d’un París burgès hegemònic del XIX. En canvi, les grans manifestacions d’adhesió, de dol o de protesta van anar traslladant-se cap a aquest escenari. De la mateixa manera la desfilada militar del 14 de juliol, festa nacional francesa, va anar a parar als Camps Elisis.

Champs Elysees Grande Roue p1040797.jpg

Així, aquesta avinguda esdevindria al llarg del segle XX el centre, no només de París, sinó que de tota la nació francesa.

Tot i la seva impressionant amplada de 71 metres, els Camps Elisis encara es veuen superats per la gran avinguda de Foch que té una amplada de 120 metres. En molts dels passatges que s’han anat creant en els darrers anys als voltants dels Camps Elisis trobem boutiques, restaurants, gelateries, cafès, cinemes i comerços de luxe. Així, tot i que encara podem trobar cafès antics, d’aquells que van donar el pedigrí a l’avinguda, avui podríem parlar d’un punt de la ciutat més aviat destinat al turisme i al negoci que no pas l’hereu de l’antiga tradició burgesa parisenca.

Paryż pola elizejskie 2.JPG

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s