Nolay, Borgonya, 1753 – Magdeburg, 1823.

Polític i militar francès, anomenat el Gran Carnot.

Lazare carnot.jpg

Vuitè dels divuit fills d’un notari, Carnot va seguir la carrera militar en el cos d’enginyers i va ingressar a l’Acadèmia Reial d’Arras. Des de la seva posició, va recolzar la Revolució ja en els seus inicis.

El 1791, essent capità d’enginyers, va ser elegit diputat per a l’Assemblea Legislativa (membre del Comitè d’Instrucció Pública) i després per a la Convenció.

El 1793 va ser nomenat membre del Comitè de Salvació Pública, on va ocupar-se dels afers militars i va contribuir a posar en peu de guerra catorze exèrcits que salvarien la Revolució de les coalicions de les potències europees salvant la traïció de Dumoriez, entre els quals es compta l’exèrcit dit del Midi, que envairia Catalunya a la coneguda com a Guerra Gran.

Si bé inicialment va recolzar la política del Comitè de Salvació Pública, aviat començaria a allunyar-se de les posicions de Robespierre i Saint-Just fins a participar activament en el Cop d’Estat de Termidor.

Durant el Directori, del qual va ser elegit membre (1795), va oposar-se a Barras i Tallien, i va haver d’exiliar-se després del cop de Fructidor (1797).

Contrari al creixent poder personal de Napoleó durant l’Imperi –tot i que inicialment, però, havia estat ministre de la guerra el 1800–, el 1814, davant la imminent invasió de França, va recular i va posar-se novament al servei de Napoleó, esdevenint el defensor d’Anvers. Més tard, durant els Cent Dies, va ocupar el càrrec de ministre de l’Interior.

A la proclamació de la Restauració borbònica va haver d’exiliar-se a Varsòvia i, finalment, a Magdeburg, on moriria el 1823.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s