Fox-Amphoux, Provença, 1755 – Chaillot, 1829.

Polític francès, vescomte de Barras.

Paul barras.jpg

Aristòcrata sumat a les fileres revolucionàries, va ser diputat per la Convenció.

Va ser un dels promotors, juntament amb Tallien i Fouché, dels fets del 9 de Termidor contra Robespierre i els jacobins i va dirigir personalment la detenció de Robespierre.

Després de la reacció termidoriana va convertir-se en president de la Convenció i comandant en cap de l’exèrcit a l’interior, reprimint durament la insurrecció reialista contra el govern de la Convenció.

Elegit membre del Directori, esdevindria, a partir del 18 de Fructidor (4 de setembre de 1797), el veritable cap executiu del país. Va organitzar el cop d’Estat de Fructidor contra els consells reialistes, va recolzar la promoció de Napoleó Bonaparte i va intervenir en l’enllaç matrimonial d’aquest amb Josefina de Beauharnais. La seva vida poc discreta i plegada d’escàndols donaria lloc a tota una sèrie d’intrigues.

Barras1797.jpg

Després de consentir passivament el cop de 18 de Brumari (1799), que donaria lloc a la instauració del Consolat, va ser destituït dels seus càrrecs i va retirar-se a la vida privada, però no cessaria de conspirar contra els règims bonapartista i imperial, malgrat l’ajut que havia prestat a Napoleó Bonaparte al començament de la seva carrera; en conseqüència viuria molts anys exiliat (a Bèlgica i Roma) o internat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s