Pisa, 11 de novembre de 1761 – París, 16 de setembre de 1837.

Polític italià, naturalitzat francès.

Buonarroti Philippe.jpg

Buonarroti va estudiar dret a la seva Pisa natal i a Florència, on va freqüentar les societats secretes. Entusiasta de la Revolució francesa, va haver d’exiliar-se a Còrsega per passar després a París, on es naturalitzaria francès i se li encarregaria de realitzar diverses missions oficials a Còrsega, Lió i a l’exèrcit d’Itàlia.

D’aquesta manera, Buonarroti intervindria molt activament en les etapes successives de la Revolució francesa, primer en el Club dels Jacobins i després com a representant de la Convenció.

Després de la caiguda de Robespierre el 9 de Termidor va ser detingut i a la presó coneixeria Babeuf. Al costat de Babeuf, seria el teòric de la Conspiració dels Iguals i posteriorment n’esdevindria el cronista (Histoire de la Conspiration de l’Égalité, 1828). Fracassada la conspiració, seria detingut, condemnat i deportat.

Amnistiat per Napoleó, tot i no ser partidari del règim instaurat per aquest, Buonarroti aprofitaria la seva llibertat per a conspirar novament contra el règim de Bonaparte, fet que li comportaria l’exili a Suïssa.

Posteriorment, s’uniria als carbonaris i participaria en l’agitació nacionalista i liberal italiana, fet que li comportaria ser expulsat novament del país.

Exiliat a Brussel·les, entraria en contacte amb els cercles intel·lectuals on començaven a avançar les primeres idees socialistes.

Aprofitant la relativa llibertat que va comportar la instauració de la Monarquia de Juliol, des de 1830 tornaria a París, on viuria fins a la seva mort el 1837.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s